Organiğime Dokunma

Türkiye’deki organik üretim değerlerine baktığımızda, bu sektörün dünyanın çoğu ülkesinde olduğu gibi son 20 yılda gerçekten oldukça hızlı büyüdüğünü kolayca görebiliyoruz. Yalnız burada birkaç saptama yaparak konuyu biraz açmakta yarar var. Tarım Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) organik üretim verilerine göre 2002 yılında 12 bin 428 olan üretici sayısı 2011 yılında 42 bin 460’a yükselmiş; ürün sayısı da 150’den 225’e çıkmış. Halen 769 Şirket, çoğu yabancı 32 Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşu var. Ürünlerin bir kısmı doğadan toplanan defne yaprağı, kekik, adaçayı gibi bitkiler, önemli bir kısmı da kuru üzüm, incir ve kayısı gibi klasik tarım ürünleri. İstatistiklere göre Türkiye’de üretilen organik ürünlerin yüzde 98’i çeşitli Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.